Forum www.20thcentury.fora.pl Strona Główna

Tortilla help!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.20thcentury.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Autor Wiadomość
PannaMdła
statywie, mój mężu


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Grudziądz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:50, 27 Lut 2009    Temat postu: Tortilla help!

Czy ma ktoś może dobry sprawdzony przepis na ciasto tortillowe?
Byłabym bardzo dźwięczna, gdyż ze znajomymi ubóstwiamy tortillę i miałam zamiar zaprosić ich i im to danie upichcić ; >>
Jednak nie chciałabym ich otruć i wole coś sprawdzonego ;D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kurczak
statywie, mój mężu


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Racibórz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:22, 27 Lut 2009    Temat postu:

Niestety nie mam. Jak już coś dobrego znajdziesz to daj znać ;P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PannaMdła
statywie, mój mężu


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Grudziądz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 8:39, 22 Kwi 2009    Temat postu:

Cytat:
Ciasto na Tortille

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 15minut


Składniki

• 400g maki

• 1 łyżka soli

• 6 łyżek smalcu

• 280 ml gorącej wody


Etapy przygotowania

1. Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.

2. Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.

3. Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!


myślicie ze to rozsądny przepis? ;p chyba spróbuje xd
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yelyah
generał


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z sypialni Went'a :>
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:20, 22 Kwi 2009    Temat postu:

smalec? o.o

moja mama ostatnio robiła z tego: [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kurczak
statywie, mój mężu


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Racibórz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:48, 22 Kwi 2009    Temat postu:

no właśnie, SMALEC?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
papierowa.krowa
krowi placek


Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 493
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z psychiaty
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:52, 02 Maj 2009    Temat postu:

Ja ide na łatwizne i kupuje, troche gumowe, ale żreć sie da :]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PannaMdła
statywie, mój mężu


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Grudziądz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:42, 23 Maj 2009    Temat postu:

no nie wiem jakiś taki ze smalcem znalazłam oO

Aliess a dobre wyszły? ;p

no ja właśnie bym kupować nie chciała.
a teraz ze znajomym będziemy pichcić Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
papierowa.krowa
krowi placek


Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 493
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z psychiaty
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:15, 23 Maj 2009    Temat postu:

powodzenia, nie spal kuchni bo cie matka zje i wysra
Powrót do góry
Zobacz profil autora
PannaMdła
statywie, mój mężu


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 1343
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Grudziądz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:21, 23 Maj 2009    Temat postu:

joo Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yelyah
generał


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 1476
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z sypialni Went'a :>
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:35, 23 Maj 2009    Temat postu:

zajebiste wyszły XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    Zobacz poprzedni temat : Zobacz następny temat  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.20thcentury.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin